Suuline traditsioon - 1905. a. rahutused - Kose jm 1905. a.

Jutustaja olnud 1905. a. Kosel Tammiku vallas. Roobu seltsimajas saanud koos käia. Protestitud mõisnike vastu, tahetud neist lahti saada. Mõisaid mindud põletama. Mustsada pidanud tulema. Vene sõdurite – Besobrasovi – poolt on põletatud Roobu seltsimaja, tasudes mässu.
Jutustaja on osa võtnud ka Volta koosolekust. Piiratud ümber. Siis põgenetud. Oli asutatud selts mõisnike vastu. Jutustaja seltsimees võetud kinni ja lastud maha. Jutustaja valepassiga elanud Pärnus lihunikuna. Tulles kodukohta tagasi üle hulga aja, annud naabri peremees ta siiski ülesse. Tuldud, võetud kinni – Rapla politseimeister Saar, seitse soldatit, kahed posthobused olid järgi saadetud. Kaitstes saanud kaks püsstiku haava näkku (armid järel). Ta saadetud Tallinna vangimajja – kogu Rapla olnud viimist vaatamas. Tallinnas olnud ta 8 kuud üksikus numbris ilma ülekuulamata. Siis viidud Riiga.
Riias olnud kaks aastat ja kaks kuud, kuus kuud oli kauem ette nähtud, kuid see kingitud. Ässitamises süüdistati. Oli suusõnaliselt käidud kihutamas küll. Samuti süüdistatud ka Roobu kohapidajat Gustav Vahtmeistert, uurimisel lastud ta siiski vabaks. Jaan Vahtmeister (eelmise vend) on ka ässitaja olnud. Põgenenud.
Riia vangimajas olnud üsna viisakas ümberkäimine. „Teie” öeldud vangidele. Keskmiselt saanud süüa, päris puhas olnud, ühes elatud. Töö on puutöö olnud, mis vangid teinud. See olnud suur tsentraal-vangimaja – vähemais olnud kord halvem. Neil tõmmatud põrand iga hommiku vahaga üle. Iga laupäev saanud saunas käia. Juukseid lõigatd ja aetud habet. Täie pole olnud. Vähemais vangimajades olnud täitand.
Tõnisson olnud kuradi mees, siis karjunud mässu vastu, nüüd olla poolt.
EKLA, f 199, m 44, 154/5 (IV-N) < Paide-Anna khk., Kirila k., Miku t. < Türi khk.- Hilda Kõrge < Jaan Kivisild, 58 a. (1930)

1905. a. olnud Anna kihelkonna lõpposas, Saaremõisa ja Mustla küla ümbruses täiesti rahulik.
EKLA, f 199, m 44, 155 (IV-N) < Paide-Anna khk., Saaremõisa as. - Hilda Kõrge < Aleksander Viilup, 36 a. (1930)